август 13

Цени на земјоделски производи за месец Јули 2018

 Цени на земјоделски производи за месец Јули 2018

Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Јули 2018/2017 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари
Овошје изеленчук 

Просечна најзастапена цена-Јули 2018

Просечна најзастапена цена-Јули 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА
49.12
54.63
-10.09%
ВИШНА
57.78
59.17
-2.35%
ДИЊА
24.04
24.87
-3.34%
КАЈСИЈА
61.08
36.2
+68.73%
КРУША
67
59.26
+13.06%
ЛИМОН
115.65
106.46
+8.63%
ЛУБЕНИЦА
9.56
9.97
-4.11%
МАЛИНА
131
177.5
-26.20%
НЕКТАРИНА
39.33
37.52
+4.82%
ПРАСКА
28.33
26.63
+6.38%
СЛИВА
27.66
31.96
-13.45%
ЦРЕША
81.58
99.2
-17.76%
ЛЕШНИК ЧИСТЕН
620
721.67
-14.09%
ОРЕВ ЧИСТЕН
602.08
504.17
+19.42%
ПОРТОКАЛ
55.91
55.25
+1.19%
ЦРНА РИБИЗЛА
152.5
201.67
-24.38%
ЦРВЕНА РИБИЗЛА
179.17
191.11
-6.25%
ЦРНО ГРОЗЈЕ
50.56
47.5
+6.44%
Ајдаред
62.5
55
+13.64%
БОРОВИНКА
200
215
-6.98%
КАПИНА
140
155
+9.68%
БЕЛА ПИПЕРКА
37.09
35.5
+4.5%
БОРАНИЈА
51.91
45.9
+13.1%
ГРАВ
132.03
140.7
-6.2%
ДОМАТ
34.08
36
-5.3%
КРОМИД
29.1
23.6
+23.3%
МОДАР ПАТЛИЏАН
43.23
32.4
+33.4%
БРОКОЛИ
113.93
100.1
+13.8%
ОРИЗ
64.46
65
-0.8%
КОМПИР
25.51
22.16
+15.1%
КРАСТАВИЦА
28.41
25.72
+10.5%
ЛУК
124.13
185.3
-33.0%
МОРКОВ
48.42
35.6
+36.0%
ЦВЕКЛО
37.84
28.8
+31.4%
ЗЕЛКА
22.57
18.11
+24.6%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Јули 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо
Овошје и зеленчук 
Просечна најзастапена цена-Јули 2018
Просечна најзастапена цена-Јули 2017
Тренд на пораст / намалување изразен во %
ПРАСКА
16.67
19.67
-15.3%
ДИЊА
15
13.54
+10.8%
Ајдаред
60.5
45.84
+32.0%
БАНАНА
42.5
45.71
-7.0%
КАЈСИЈА
43.33
31.67
+36.8%
КРУША
53.57
49.17
+8.9%
ЛИМОН
95.71
80.00
+19.6%
ЛУБЕНИЦА
5.71
5.04
+13.3%
НЕКТАРИНА
27.5
27.5
0.0%
СЛИВА
19.57
23.54
-16.9%
ЦРЕША
100
52.50
+90.5%
БАДЕМ ЧИСТЕН
527.5
525.00
+0.5%
БЕЛО ГРОЗЈЕ
43.75
35.00
+25.0%
ЦРНО ГРОЗЈЕ
52.5
33.50
+56.7%
ЛЕШНИК ЧИСТЕН
512.5
600.00
-14.6%
ОРЕВ ЧИСТЕН
512.5
375.00
+36.7%
БЕЛА ПИПЕРКА
22.14
23.54
+5.9%
ГРАВ
98
101.25
+3.2%
ДОМАТ
18.33
21.96
-16.5%
ЗЕЛКА
8
10.71
+25.3%
КРАСТАВИЦА
13.83
21.63
-36.1%
КРОМИД
21.67
15.00
+44.5%
ЛУК
125
168.75
-25.9%
МОРКОВ
35
21.67
-61.5%
ЦВЕКЛО
12.17
17.00
+28.4%
ОРИЗ
46
52.50
-12.4%
КОМПИР
15.1
12.88
+17.2%
МОДАР ПАТЛИЏАН
17
16.63
-2.2%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало (зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар – Гостивар, Зелен пазар-Пехчево, Зелен пазар-Куманово, Зелен пазар-Кавадарци, Зелен пазар-Струга, Зелен пазар-Кичево, Зелен пазар- Крива Паланка, Зелен пазар-Кратово, Зелен пазар-Тетово, Зелен пазар-Валандово.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Земјоделски Пазарен Информативен Систем | Сите права се задржани | Copyright © 2018 UNET