септември 05

Цени на земјоделски производи за месец Август 2018

 

 Цени на земјоделски производи за месец Август 2018

 

Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Август 2018/2017 година на зелените пазари во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на зелените пазари

Овошје и зеленчук  

Просечна најзастапена цена-Август  2018

Просечна најзастапена цена-Август  2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАНАНА

49

49.32

-0.65%

ДИЊА

22.9

21.37

7.16%

КРУША

49.8

55.94

-10.98%

ЛИМОН

118.13

102.71

15.01%

ЛУБЕНИЦА

10.88

9.32

16.74%

БАДЕМ ЧИСТЕН

642.31

611.11

5.11%

ПРАСКА

30.66

28.75

6.64%

СЛИВА

25.73

28.45

-9.56%

БЕЛО ГРОЗЈЕ

38.83

39.69

-2.17%

ЦРНО ГРОЗЈЕ

40.64

41.56

-2.21%

Ајдаред

42

40

5.00%

ЛЕШНИК ЧИСТЕН

625

658.33

-5.06%

ПОРТОКАЛ

60.63

50.42

20.25%

НЕКТАРИНА

36.17

39.88

-9.30%

ОРЕВ ЧИСТЕН

557.14

500

11.43%

КАПИНА

147.27

163

-9.65%

СМОКВА

49.14

50

-1.72%

БОРОВИНКА

205.56

200

2.78%

ОРЕВ СО ЛУШПА

175.83

200

-12.09%

МАЛИНА

140

162.22

-13.70%

БАМЈА

139.64

176.88

-21.1%

БЕЛА ПИПЕРКА

35.63

34.95

1.9%

БРОКОЛИ

135.63

116.67

16.3%

ГРАВ

132.1

139.38

-5.2%

ДОМАТ

34.29

36.1

-5.0%

КРАСТАВИЦА

29.15

37.1

-21.4%

КРОМИД

29.72

23.96

24.0%

ЛЕЌА

95.24

104

-8.4%

ЛУК

124.86

199.88

-37.5%

МОДАР ПАТЛИЏАН

36.28

30

20.9%

МОРКОВ

48.09

35.63

35.0%

ОРИЗ

65.31

62.71

4.1%

ЦЕЛЕР

76.67

100

-23.3%

ЦВЕКЛО

35.58

30.14

18.0%

ЗЕЛКА

23.33

21.36

9.2%

КОМПИР

24.77

22.34

10.9%

БОРАНИЈА

50.83

63.33

-19.7%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА(Ајварка)

38.08

37.5

1.5%

КАРФИОЛ

76

60

26.7%

КИКИРИКИ (зрно)

120

158.33

-24.2%

КОРНИШОНИ

25

18.33

36.4%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Август 2018/2017 година на пазарите на големо во Р. Македонија

Табела 1: Цени на зеленчук и  овошје на пазарите на големо

Овошје и зеленчук  

Просечна најзастапена цена-Август 2018

Просечна најзастапена цена-Август 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

БАДЕМ ЧИСТЕН

550

550

0.0%

БАНАНА

38.33

39.3

-2.3%

БЕЛО ГРОЗЈЕ

27.88

25.8

7.9%

ЦРНО ГРОЗЈЕ

28.57

27.6

3.4%

ДИЊА

16.13

13.1

22.8%

Ајдаред

36.17

30.7

17.9%

Златен делишес

35

35

0.0%

КРУША

37.5

57.5

-34.8%

ЛЕШНИК ЧИСТЕН

550

610

-9.8%

ЛИМОН

98.75

95.6

3.3%

ЛУБЕНИЦА

8.25

6.9

19.9%

НЕКТАРИНА

28.57

27.5

3.9%

ОРЕВ ЧИСТЕН

555

350

58.6%

ПРАСКА

21.44

29.4

-27.0%

СЛИВА

13.89

21.6

-35.8%

КАПИНА

100

100

0.0%

ПОРТОКАЛ

50

42

19.0%

БЕЛА ПИПЕРКА

31.11

27.25

14.2%

ДОМАТ

21.44

26.75

-19.9%

ЛУТА ПИПЕРКА

26.25

26.38

-0.5%

МОДАР ПАТЛИЏАН

14.67

19.38

-24.3%

МОРКОВ

37.56

25.38

48.0%

КРОМИД

20.9

15.13

38.1%

КРАСТАВИЦА

16.88

34.63

-51.3%

ЦВЕКЛО

16

15.80

1.3%

КОМПИР

15.75

15.88

-0.8%

ГРАВ

82

107.50

-23.7%

ЗЕЛКА

10.17

15.88

-36.0%

ОРИЗ

50

51.13

-2.2%

КАРФИОЛ

43.57

28.25

54.2%

ЛУК

114

192.50

-40.8%

БОРАНИЈА

39

50.00

-22.0%

БРОКОЛИ

86

77.50

11.0%

ЦРВЕНА ПИПЕРКА(Ајварка)

23.5

35.00

-32.9%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало (зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид,  Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар, Зелен пазар-Пехчево, Зелен пазар-Куманово, Зелен пазар-Кавадарци, Зелен пазар-Струга, Зелен пазар-Кичево, Зелен пазар- Крива Паланка, Зелен пазар-Кратово, Зелен пазар-Тетово, Зелен пазар-Валандово.

Податоците од пазарите на големо (кванташките пазари) се прибрани од:Скопје и Струмица.

Земјоделски Пазарен Информативен Систем | Сите права се задржани | Copyright © 2018 UNET