јануари 04

Цени на земјоделски производи за месец Декември 2018

 Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Декември 2018/2017 година на пазрите на големо во Р. Македонија

 

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

Овошје изеленчук 

Просечна најзастапена цена-Декември 2018

Просечна најзастапена цена-Декември 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

 
БАДЕМ ЧИСТЕН
600
500.00
20.0%
 
БАНАНА
35.75
48.46
-26.2%
 
ГРЕЈПФРУТ црвен
40
39.33
1.7%
 
КИВИ
48.75
45.00
8.3%
 
КРУША
68.33
66.25
3.1%
 
МАНДАРИНА
35
30.25
15.7%
 
ОРЕВ ЧИСТЕН
450
443.33
1.5%
 
ПОРТОКАЛ
28.75
26.29
9.4%
 
Ајдаред
13
24.71
-47.4%
 
ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО
14.33
22.75
-37.0%
 
ЛИМОН
35
45.25
-22.7%
 
Златен делишес
15
26.25
-42.9%
 
Црвен делишес
15
27.67
-45.8%
 
ЛЕШНИК ЧИСТЕН
550
600.00
-8.3%
 
ГРЕЈПФРУТ жолт
40
40.00
0.0%
 
БАБУРИ
55
48.75
12.8%
 
БЕЛА ПИПЕРКА
55.71
58.10
-4.1%
 
БРОКОЛИ
43
50.63
-15.1%
 
ГРАВ
74
97.92
-24.4%
 
ДОМАТ
44.17
56.75
-22.2%
 
ЗЕЛЕНА САЛАТА
10.8
11.75
-8.1%
 
ЗЕЛКА
9.83
9.38
4.8%
 
КОМПИР
17
16.92
0.5%
 
КОРНИШОНИ
20
25.00
-20.0%
 
КРАСТАВИЦА
55
58.42
-5.9%
 
КРОМИД
36.67
15.50
136.6%
 
ЛУК
97.5
189.17
-48.5%
 
ЛУТА ПИПЕРКА
72
48.00
50.0%
 
МАСЛИНКИ
200
166.67
20.0%
 
МОРКОВ
29
21.00
38.1%
 
ОРИЗ
45
49.10
-8.4%
 
СПАНАЌ
40
30.00
33.3%
 
ТИКВА
10
17.00
-41.2%
 
ЦВЕКЛО
11.8
17.75
-33.5%
 
ПРАЗ (парче)
6.9
4.54
52.0%
 
ТИКВИЦА
71.67
68.75
4.2%
 

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец Декември 2018/2017 година на пазарите на мало во Р. Македонија

 

Табела 2: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари

Овошје и зеленчук 

Просечна најзастапена цена-Декември 2018

Просечна најзастапена цена-Декември 2017

Тренд на пораст / намалување изразен во %

 
ПОРТОКАЛ

45.91

39.16

17.24%
 
БАНАНА
45.88
50.9

-9.86%

 
КРУША

68.75

69.61

-1.24%
 
ЛЕШНИК ЧИСТЕН
579.17
660.48

-12.31%

 
ЛИМОН

48.64

59.41

-18.13%
 
МАНДАРИНА
49.12
44.59
10.16%
 
Златен делишес

23.75

34.6

-31.36%
 
ОРЕВ ЧИСТЕН
495.24
609.47

-18.74%

 
КИВИ

45.08

51.7

-12.80%
 
КОСТЕН
150.24
152.08

-1.21%

 
БАДЕМ ЧИСТЕН

634.38

688.2

-7.82%
 
ДУЊА
57.71
61.9

-6.77%

 
Ајдаред

22.35

28.73

-22.21%
 
МУШМУЛА
27.33
35.63

-23.29%

 
ГРЕЈПФРУТ црвен

49.57

50

-0.86%
 
Грени Смит
29.44
33.83

-12.98%

 
Јонаголд

20.83

32.31

-35.53%
 
Муцу
25.16
36.56

-31.18%

 
Црвен делишес

22.44

43.82

-48.79%
 
ЈАПОНСКО ЈАБОЛКО
23.87
30.3

-21.22%

 
КАЛИНКА

63.13

63.06

0.11%
 
АРОНИЈА
150
145
3.45%
 
БРОКОЛИ

78.95

79.86
-1.1%
 
ГРАВ
133.79
141.8

-5.6%

 
ЗЕЛЕНА САЛАТА

20.23

21.21
-4.6%
 
ЗЕЛКА
18.02
17.31
4.1%
 
БЕЛА ПИПЕРКА

79.39

43.9
80.8%
 
КИКИРИКИ (зрно)
158.57
148
7.1%
 
КОМПИР

24.13

23.94
0.8%
 
ДОМАТ
70.43
49.15
43.3%
 
КРОМИД

42.82

26.54
61.3%
 
ЛУК
138.96
202.8

-31.5%

 
МАСЛИНКИ

197.86

183.3
7.9%
 
МОРКОВ
45.58
35
30.2%
 
КРАСТАВИЦА

70.67

66.7
6.0%
 
ОРИЗ
63.33
62.88
0.7%
 
ПРАЗ (парче)

11.08

7.42
49.3%
 
СПАНАЌ
47.5
43.2
10.0%
 
ЦВЕКЛО

34.39

32.08
7.2%
 
КАРФИОЛ
45
30.3
48.5%
 
ТИКВА

21.08

20.87
1.0%
 
КОРНИШОНИ
41.25
35
17.9%
 
ЛУТА ПИПЕРКА

83.75

68.6
22.1%
 
СУВА ПИПЕРКА
347.62
344.5
0.9%
 
МАГДАНОС

13.15

13.33
-1.4%
 
ПАШКАНАТ (кг)
112
96.67
15.9%
 
ЦЕЛЕР

68.75

59.45
15.6%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар, Зелен пазар-Пехчево, Зелен пазар-Куманово, Зелен пазар-Кавадарци, Зелен пазар-Струга, Зелен пазар-Кичево, Зелен пазар- Крива Паланка, Зелен пазар-Кратово, Зелен пазар-Тетово, Зелен пазар-Валандово.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се собираат од: Скопје и Струмица.

Земјоделски Пазарен Информативен Систем | Сите права се задржани | Copyright © 2018 UNET