април 02

Цени на земјоделски производи за месец март 2019

 Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец март 2019/2018 година на пазарите на големо 

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

 

Овошје изеленчук 

Просечна најзастапена цена-март 2019

Просечна најзастапена цена-март 2018

Тренд на пораст / намалување изразен во %

 
БАДЕМ ЧИСТЕН

600

610.00

-1.6%
 
ГРЕЈПФРУТ жолт
40
35.33
+13.2%
 
Ајдаред

18.33

27.84

-34.2%
 
ЛЕШНИК ЧИСТЕН
533.33
600.00
-11.1%
 
ЛИМОН

38.33

48.54

-21.0%
 
МАНДАРИНА
35
50.71
-31.0%
 
ПОРТОКАЛ

35

30.75

+13.8%
 
БАНАНА
45
58.96
-23.7%
 
Златен делишес

15

32.09

-53.3%
 
ОРЕВ ЧИСТЕН
475
446.67
+6.3%
 
БЕЛА ПИПЕРКА

83.33

113.96

-26.9%
 
БРОКОЛИ
60
49.17
+22.0%
 
ГРАВ

75

95.21

-21.2%
 
ДОМАТ
77.5
65.84
+17.7%
 
ЗЕЛЕНА САЛАТА

10

10.00

0.0%
 
КОМПИР
21.25
15.00
+41.7%
 
КРАСТАВИЦА

70

61.50

+13.8%
 
КРОМИД
36.67
14.59
+151.3%
 
ЛУК

132

172.09

-23.3%
 
МОРКОВ
30
21.75
+37.9%
 
ОРИЗ

46.67

47.59

-1.9%
 
СПАНАЌ
30
24.25
+23.7%
 
ЛУК (млад-парче)

8

5.00

+60.0%
 
ЗЕЛКА (млада-пролетна)
60
35.84
+67.4%
 
КАРФИОЛ

25

40.00

-37.5%

Во табела 2. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец март 2019/2018 година на пазарите на мало 

Табела 2: Цени на зеленчук и овошје на зелените пазари

 

Овошје изеленчук 

Просечна најзастапена цена-март 2019

Просечна најзастапена цена-март 2018

Тренд на пораст / намалување изразен во %

 
ЛИМОН

56.13

65.1

-13.78%
 
ОРЕВ ЧИСТЕН
497.62
598.1
-16.80%
 
БАНАНА

59.67

64.36

-7.29%
 
Ајдаред
18.64
35.6
-47.64%
 
Златен делишес

19.8

45.71

-56.68%
 
Црвен делишес
20.56
54.56
-62.32%
 
КИВИ

48.05

60.6

-20.71%
 
КРУША
87.17
90.67
-3.86%
 
МАНДАРИНА

54.52

61.17

-10.87%
 
ПОРТОКАЛ
41.25
43.91
-6.06%
 
ГРЕЈПФРУТ-црвен

53.25

50.33

+5.80%
 
БАДЕМ ЧИСТЕН
625
590.42
+5.86%
 
ЛЕШНИК ЧИСТЕН

571.43

670.1

-14.72%
 
БЕЛА ПИПЕРКА
172.33
151.67

+13.6%

 
ГРАВ

140.43

133.51
+5.2%
 
ДОМАТ
100.83
82.62

+22.0%

 
ЗЕЛЕНА САЛАТА

21.57

20.46
+5.4%
 
ЗЕЛКА
40.43
19.65

+105.8%

 
КОМПИР

31.02

26.12
+18.8%
 
КРАСТАВИЦА
86.72
87.98
-1.4%
 
ЛУК

142.5

195.8
-27.2%
 
КРОМИД
49.43
26.44

+87.0%

 
МОРКОВ

45.18

36
+25.5%
 
ОРИЗ
64.29
67.08
-4.2%
 
СПАНАЌ

51.11

41.75
+22.4%
 
ЗЕЛКА (млада-пролетна)
52.06
53.33
-2.4%
 
ЛУК (млад-парче)

5.36

3.63
+47.7%
 
КАРФИОЛ
83.13
95
-12.5%
 
ТИКВИЦА

121.05

108.5
+11.6%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на мало(зелените пазари) се прибрани од : Бит пазар-Скопје, Зелено пазарче- Скопје, Буњаковец-Скопје, Ѓорче Петров-Скопје Зелен пазар-Охрид, Зелен пазар –Велес, Пазар- Битола, Пазар Струмица,Зелен пазар-Штип, Пазар-Пробиштип, Пазар-Радовиш, Пазар-Неготино, Зелен пазар Гостивар, Зелен пазар-Пехчево, Зелен пазар-Куманово, Зелен пазар-Кавадарци, Зелен пазар-Струга, Зелен пазар-Кичево, Зелен пазар- Крива Паланка, Зелен пазар-Кратово, Зелен пазар-Тетово, Зелен пазар-Валандово.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се собираат од: Скопје и Струмица.

Земјоделски Пазарен Информативен Систем | Сите права се задржани | Copyright © 2018 UNET