август 06

Цени на земјоделски производи за месец јули 2019

 Во табела 1. се прикажани цените на зеленчукот и овошјето во месец јули 2019/2018 година на пазарите на големо

Табела 1: Цени на зеленчук и овошје на пазарите на големо

 

ОВОШЈЕ и ЗЕЛЕНЧУК

Просечна најзастапена цена- Јули 2019

Просечна најзастапена цена- Јули 2018

Тренд на пораст / намалување изразен во %

 
ЦРЕША

70

100.00

-30.0%
 
ЛУБЕНИЦА
10.8
5.71
+89.1%
 
ПРАСКА

17.4

16.67

+4.4%
 
КАЈСИЈА
24.4
43.33
-43.7%
 
КРУША

80

53.57

+49.3%
 
ДИЊА
26.6
15.00
+77.3%
 
БАДЕМ ЧИСТЕН

700

527.50

+32.7%
 
БАНАНА
45.75
42.50
+7.6%
 
Црвен делишес

20

70.00

-71.4%
 
Ајдаред
50
60.50
-17.4%
 
ЛЕШНИК ЧИСТЕН

700

512.50

+36.6%
 
ЛИМОН
85
95.71
-11.2%
 
ОРЕВ ЧИСТЕН

600

512.00

+17.2%
 
ПОРТОКАЛ
45
50.00
-10.0%
 
СЛИВА

23.25

19.57

+18.8%
 
Грени Смит
75
70.00
+7.1%
 
БЕЛО ГРОЗЈЕ

50

43.75

+14.3%
 
ДОМАТ
34
18.33
+85.5%
 
БЕЛА ПИПЕРКА

29

22.14

+31.0%
 
ЛУТА ПИПЕРКА
29.4
24.00
+22.5%
 
МОРКОВ

17.5

35.00

-50.0%
 
ЦВЕКЛО
10
12.17
-17.8%
 
ТИКВИЦА

7.25

10.00

-27.5%
 
МОДАР ПАТЛИЏАН
26.2
17.00
+54.1%
 
МАГДАНОС

5.75

10.00

-42.5%
 
ЦРВЕНА ЗЕЛКА
11.67
6.00
+94.5%
 
БРОКОЛИ

86.25

/

/
 
КАРФИОЛ
103.33
/
/
 
ЦРВЕНА ПИПЕРКА(Ајварка)

63.33

/

/
 
КОМПИР
11.2
15.10
-25.8%
 
ПАШКАНАТ

100

100.00

0.0%
 
КРОМИД
29.25
21.67
+35.0%
 
ЛУК

114

125.00

-8.8%
 
БОРАНИЈА
35
38.33
-8.7%
 
ГРАВ

90

98.00

-8.2%
 
ЗЕЛЕНА САЛАТА
10
/
/
 
ЗЕЛКА

5.67

8.00

-29.1%
 
КРАСТАВИЦА
34
13.83
+145.8%
 
ПРАЗ (парче)

18

/

/
 
БАБУРИ
50
/
/
 
КИКИРИКИ (зрно)

150

/

/
 
МАСЛИНКИ
200
200.00
0.0%
 
ОРИЗ

50

46.00

+8.7%

*Податоците за продажната цена за нето килограм или парче зеленчук и овошје која ја плаќа потрошувачот на пазарите на мало и големо, се прибираат два пати неделно, пазарниот ден и третиот ден по пазарниот. Се прибираат податоци за минимална, максимална и најзастапена цена (најзастапена цена е онаа цена која најчесто се повторува кај одреден производ, на одреден пазар, без оглед на квалитетот на производот). Цените се изразуваат во денари за килограм изразени на две децимали.

Податоците од пазарите на големо(кванташките пазари) се собираат од: Скопје и Струмица.

Земјоделски Пазарен Информативен Систем | Сите права се задржани | Copyright © 2018 UNET